Maja Mur MVP WNBA lige

Košarkašica Minesote Links proglašena je za najkorisniju igračicu najkvalitetnije ženske košarkaške lige na svetu

Jedna od najboljih košarkašica planete, zvezda Minesote Links, Maja Mur (25) proglašena je za najkorisniju igračicu WNBA lige za ovu sezonu.

Mur, koja igra na poziciji krila, obeležila je istoriju WNBA lige, budući da je povela Minesotu do drugog najboljeg učinka u sezoni sa skorom od 25-9, a uz to uspela je na čak 12 mečeva da prebaci cifru od 30 poena što je WNBA rekord. Maja Mur je u to 12. jula upisala lični rekord od 48 poena na meču sa Atlantom.

Maja Mur je sezonu završila kao najbolji strelac WNBA lige prosečno beležeći po 23,9 poena uz PER od 29,4 i bilans u +/- kategoriji od čak +23,9. Svoj MVP status Murova je obezbedila 31. jula kada je u poslednjoj deonici meča sa Finiksom ubacila 12 poena na taj način prkeinuvši seriju od 16 vezanih pobeda tog tima.

Ranije tokom jula Murova je ubacila 32 poena u pobedi Minesote nad Tulsom rezultatom 93:82, nakon čega je trener Fred VIlijams nazvao "Majklom Džordanom ženske košarke".

Ova 183 centimetra visoka igračica dobila je 371 poena u glasanju za MVP-ija, a od 37 mogućih prvih glasova, zaradila je čak 35. Ovo je trenutno prvi MVP trofej za 1. pika s drafta 2011. godine, a kako stvari stoje - verovatno ne poslednji.

Maja Mur je poznata i po učešću u reklami za "Pepsi Maks" pod nazivom "Ujka Dru" u kojoj se pojavila u trećoj epizodi zajedno sa scenaristom i rediteljem Kajrijem Irvingom i Nejtom Robinsonom.

Trka za MVP WNBA lige:

1. Maja Mur, Minesota Links (371)
2. Diana Taurasi, Finiks Merkjuri (242)
3. Ejndžel MekKoutri, Atlanta Drim (112)
4. Kejndejs Parker, L.A. Sparks (91)
5. Britni Griner, Finiks Merkjuri (67)

(foto: thegrio.com)

 

autor: M. N.